LEZINGEN

4 november 19.30 uur | Els de Baan - Waardebepaling van textiele schatten
11 november 19.30 uur | Sara Vrugt - Van kade tot zelfkant
19 november 20 uur  |  Majo van der Woude over Blackwork en Holbein Borduurwerk op 16e en 17e eeuwse kleding
23 november 19.30 uur | Jessica den Hartog - Raakvlakken van textiel en plastic

Donderdag 4 november   19.30-20.30 uur | Els de Baan

Waardebepaling van textiele schatten

Wat moet je met dat geërfde antieke doopjurkje, die kleurige merklap, damasten servetten, kledingonderdelen, streekdrachtmutsen en andere herinneringen aan een voorbije tijd? Bewaren? Schenken aan een museum of verkopen?
Bij het televisieprogramma ‘Tussen Kunst & Kitsch’ komen zelden dergelijke items ter sprake en textiele objecten worden vaak afgedaan als alledaagse gebruiksvoorwerpen. Hoewel de emotionele waarde heel hoog kan zijn, is de economische waarde doorgaans teleurstellend laag. Hoe komt een waardebepaling van textiele schatten tot stand, welk type textiel is momenteel gewild, wat is minder gangbaar en wat is de plaats van textiel binnen de kunst- en taxatie-wereld?
Textieltaxateur Els de Baan vertelt er graag meer over.

Els de Baan
Website: https://www.changeant.nl/


Donderdag 11 november   19.30-20.30 uur Sara Vrugt

Van kade tot zelfkant

Met een diverse groep Leidenaren gaan Nina Mathijsen en Sara Vrugt in de zomer van 2022 Leids traditioneel ‘saai’ maken: een lichte, geweven wollen stof. Drie maanden lang reizen ze met een mobiel atelier door het Singelpark: een platte wagen met een transparante overkapping. Tijdens de tocht worden alle stappen in het productieproces samen met de deelnemers uitgevoerd. Van het scheren van de schapen tot het twijnen van de wol, van het weven van de stof tot het keuren ervan. 
Bekijk ook het 100.000 Bomenproject van Sara Vrugt.

Sara Vrugt
Website: http://nieuw.vrugt.com/
Instagram: saravrugt


Dinsdag 23 november       19.30-20.30 uur Jessica den Hartog

Raakvlakken van textiel en plastic

Alles over plastic afval, hoe de industrie werkt, wat de beperkingen en kansen zijn. Mijn visie om dit afval om te kunnen zetten naar een esthetisch materiaal. Het recycleproces vind plaats op kleine schaal waardoor het experiment met kleur groot is, voor mij is dit de basis om een ontwerp te maken. Het plastic afval is gerecycled tot een grondstof en word verwerkt tot een oppervlakte. Hoe je dit materiaal bewerkt, welke technieken en tools je gebruikt bepaalt de textuur en structuur. Gerecycled plastic is veelzijdig en door je eigen patronen en composities te creëren geef je een nieuwe waarde aan dit materiaal wat voorheen werd gezien als een wegwerpverpakking.

Jessica den Hartog
website: www.jessicadenhartog.nl
instagram: jessicadenhartog


STIDOC

Stichting Textiel Informatie en Documentatie Centrum bundelt kennis over historische en hedendaagse textiel en textielkunst

VOLG ONS

icon instagram vrijstaand facebookicon icon twitter scherp blog icoon This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

WILT U ONS STEUNEN?

Gebruik de QR code of maak uw bijdrage over naar:
STIDOC, NL37 INGB 0005 3681 10

ontwerp en webdesign: zand en parels